Ardahan’da Yetişen Bazı Erik (Prunus x domestica L) GenotiplerindeToplam Fenolik İçerik, Toplam Antosiyanin ve Askorbik Asit İçeriğinin Belirlenmesi

Selami Selvi, Zehra Tuğba ABACI, Emre SEVİNDİK

Özet


Bu çalışmada Ardahan ilinde yetişen 5 Prunus (Erik) genotipinde toplam fenol içeriği, toplam antosiyanin içeriği, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlik ve toplam askorbik asit içeriği belirlenerek eriklerin besleyici değeri ortaya çıkarılmıştır. SÇKM içeriği en yüksek ve asitliği en düşük (%0.98)  olan genotipin "Cancur" (%13.9), SÇKM içeriği en az (%11) ve asitliği en yüksek (%2.06) olan genotipin ise "Yabani Erik" olduğu, toplam antosiyanin, toplam fenolik madde ve askorbik asit içeriği en fazla olan genotipin "Yabani Erik", en az olan genotipin "Su Eriği" olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda erik meyvesinin yüksek fenolik madde, antosiyanin ile askorbik asit içeriğine ve dolayısıyla da yüksek besleyici değere sahip olduğu ortaya çıkarılmıştır.

 

Anahtar Kelimeler:Erik, SÇKM, Antosiyanin, Fenolik, Askorbik asit


##submission.citations##



Tam Metin: PDF PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.